DISABILITY IN THE CROSSHAIRS OF ONLINE HATE SPEECH. PREVENTION AND INTERVENTION IN THE NAME OF INCLUSIVITY AND ALTERNATIVE STORYTELLING

Maria Sammarro

Abstract


Hate language against diversity is particularly bloody on the WEB and among the targeted categories we find not only women, foreigners and homosexuals but also disabled people. According to a survey by Vox Diritti, in 2021 disability becomes the third most hated category on Twitter, with a percentage of hate messages of 16,43%. In these “virtual squares”, haters externalize their hatred, conforming to the masses, unable to accept an ever-changing scenario. We must respond to these attacks with alternative narratives, building narratives about ourselves and the world based on empathy and positivity, showing courage, practicing dissent and rejecting indifference, animated by a critical spirit. In the perspective of "words to love", this contribution describes the results of a research on the theme of incitement to online hatred conducted with teachers of several secondary schools in Calabria, with the aim of providing project proposals and concrete interventions in the name of inclusion.


Parole chiave


Hate speech online, Disability, Inclusion, Alternative narrative, Field research

Full Text

PDF

Riferimenti bibliografici


Allport G.W. (1976). La Natura del pregiudizio. Firenze: La Nuova Italia.

Baron-Cohen S. (2012). La scienza del male. L'empatia e le origini della crudeltà. Milano: Raffaello Cortina.

Bellingreri A. (2013). L’empatia come virtù. Trapani: Il pozzo di Giacobbe.

Benedetti T., Morosinotto D. (2020). Cyberbulli al tappeto. Manuale per l'uso dei social. Firenze: Editoriale scienza.

Bianchi C. (2021). Hate speech. Il lato oscuro del linguaggio. Bari: Laterza.

Bobbio N. (1998). L'elogio della mitezza, Milano: Il Saggiatore.

Bocci F. (2013). Altri sguardi. Modi diversi di narrare le diversità.

Lecce: PensaMultimedia.

Bonaiuti G., Calvani A., Menichetti L., Vivanet G. (2017). Le tecnologie educative. Roma: Carocci.

Boyd D. (2014). It’s complicated: The Social Lives of Networked Teens. Yale University Press.

Bruno F. (2009). Temi di pedagogia sociale. Lecce: Pensa Multimedia.

Buccoliero E., Maggi M. (2017). Contrastare il bullismo, il cyberbullismo e i pericoli della rete. Milano: FrancoAngeli.

Byung-Chul H. (2013). Im Schwarm. Ansichten des digitalen. Berlin: MSB.

Capellani G. (2018). Crescere nell’era digitale. Milano: Edilibri.

Carruba M.C. (2014). Tecnologia e disabilità. Pedagogia speciale e tecnologie per un’inclusione possibile, Lecce: Pensa Multimedia.

Cavallo M., Spadoni F. (2015). I social network. Come internet cambia la comunicazione, Milano: FrancoAngeli.

Cheung C. K. (2010). Web 2.0: challenges and opportunities for media education and beyond, E-learning and Digital media, 7, 4.

Costanzo S. (2012a). Psicofisiologia pedagogica e prevenzione della devianza. L’individuo tra famiglia e scuola. Lecce: Pensa Multimedia.

Costanzo S. (2012b). Uno contro tutti. Educhiamo il gruppo deviante. Lecce: Pensa Multimedia.

Di Bari C., Mariani A. (2018). Media education 0-6. Roma: Anicia.

Eco U. (2020). Costruire il nemico. Milano: La nave di Teseo.

Faggioli M. (2010). Tecnologie per la didattica. Milano: Apogeo.

Fedeli D., Munaro C. (2019). Bullismo e Cyberbullismo. Come intervenire nei contesti scolastici. Firenze: Giunti.

Floridi L. (2014). La quarta rivoluzione. Tr. it. Milano: Raffaello Cortina.

Freire P. (2021). Il diritto e il dovere di cambiare il mondo. Per una pedagogia dell’indignazione. Trento: Il Margine.

Galimberti U. (2008). L’ospite inquietante. Il nichilismo e i giovani. Milano: Feltrinelli.

Goleman D. (2011). Intelligenza emotiva. Milano: Bur.

Hattie J. (2016). Apprendimento visibile, insegnamento efficace. Metodi e strategie di successo dalla ricerca evidence-based. Trento: Erickson.

Lancini M. (2019). Il ritiro sociale negli adolescenti. Milano: Raffaello Cortina.

Lascioli A. (2015). Handicap e pregiudizio. Le radici culturali. Milano: FrancoAngeli.

Levy P. (1994). Intelligenza collettiva. Per un’antropologia del cyberspazio, tr. It. Milano: Feltrinelli.

Limone P.P. (2012). Media, tecnologie e scuola. Per una nuova cittadinanza digitale. Bari: Progedit.

Livingstone S. (2010). Ragazzi online. Crescere con internet nella società digitale. Milano: Vita e pensiero.

Mangiatordi A. (2019). Costruire inclusione. Progettazione Universale e risorse digitali per la didattica. Milano: Guerini.

Paccagnella L., Vellar A. (2016). Vivere online. Identità, relazioni, conoscenza. Bologna: Il Mulino.

Papacharissi Z. (2010). A Networked self: identity, community, and culture on social network sites, Londra: Routledge.

Pasta S. (2018). Razzismi 2.0. Analisi socio-educativa dell’odio online. Brescia: Morcelliana.

Ranieri M., Manca S. (2013). I social network nell’educazione. Trento: Erickson.

Recalcati M. (2020). La tentazione del muro. Milano: Feltrinelli.

Rivoltella P.C. (2020). Nuovi alfabeti. Brescia: Morcelliana.

Rivoltella P.C. (2017). Media education. Idea, metodo, ricerca. Brescia: ELS, La Scuola.

Rivoltella P.C. (2015). Le virtù del digitale. Per un’etica dei media. Brescia: Morcelliana.

Rosenberg, Marshall B. (2015). Nonviolent Communication: A Language of Life: Life-Changing Tools for Healthy Relationships. Encinatas: Puddler Dancer Press.

Santerini M. (a cura di) (2019). Il nemico innocente. L’incitamento all’odio nell’Europa contemporanea. Milano: Guerini e associati.

Santerini M. (2021). La mente ostile. Milano: Raffaello Cortina.

Schianchi M. (2019). Storia della disabilità. Roma: Carocci.

Sherry M., Olsen T., Solstad Vedeler J., Eriksen J. (a cura di) (2021). Disability Hate Speech: Social, Cultural and Political Contexts. Londra: Routledge.

Smith P. K., Del Barrio C., Tokunaga R. S. (2013). “Definitions of bullying and cyberbullying: How useful are the terms?”, in Bauman S., Cross D., Walker J., Routledge monographs in mental health. Principles of cyberbullying research: Definitions, measures, and methodology, Routledge/Taylor & Francis Group.

Tapscott D. (2011). Net generation. Come la generazione digitale sta cambiando il mondo, Milano: FrancoAngeli.

Tisseron S. (2013). 3-6-9-12 Apprivoiser les ecrans et grandir. Toulouse: Editions eres.

Veen, W., Vrakking, B. (2006). Homo Zappiens. Growing up in a digital age. London: Network Continuum Education.

Ziccardi G. (2016). L’odio online. Violenza verbale e ossessioni in rete. Milano: Raffaello Cortina.




DOI: https://doi.org/10.32043/gsd.v6i1.583

Refback

  • Non ci sono refbacks, per ora.


Copyright (c) 2022 Giornale Italiano di Educazione alla Salute, Sport e Didattica Inclusiva

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.